Jan 9, 2014

Punca air liur bayi meleleh

nurul ain | Thursday, January 09, 2014 | 2Comments |
Air Liur Bayi Anda Meleleh?

Sekarang ni Zahra selalu keluar @ main air liur dia tau.. orang duk kata time saya pregnantkan Zahra, ada yang saya tak dapat makan... tapi rasanya takda.. semua dapat je.. tapi takpala, dah nak meleleh gak air liur Zahra, nak wat camne kan.. (^_^)
Tapi ianya bukanlah sesuatu yang luar biasa apabila melihat bayi yang air liurnya membasahi mulut dan dagu. ****Menurut jurnal Pediatric Child Health, air liur meleleh sentiasa terjadi pada bayi terutama di usia sekitar 5 hingga 6 bulan. Ini kerana kemampuan mene...lan pada bayi masih sangat terbatas.***

Selain itu, mengeluarkan air liur juga memberi manfaat kepada bayi, iaitu:

#Membersihkan – Air liur yang mengalir keluar membuatkan mulut lebih lembap dan bersih.
#Mengenal rasa – Air liur membantu bayi lebih mengenali rasa sehingga boleh membantu meningkatkan selera makan.
#Pelincir – Ketika si kecil tumbuh gigi, aliran air liur berfungsi untuk mencegah gejala radang di sekitar gigi.

So, u'olls jangan la percaya sangat apa yang orang duk kata....huhu (",)




ni la dia Nur Zahra Amani saya yang air liur dia meleleh tu...tapi xpe syg mama... :)


Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

2 comments:

Kak Bunga said...

bile la nak jumpe zahra lagi...comel sungguh!! geram aku...

nurul ain said...

nti la ye auntie zatil...insyaallah nti kte jmpe k... (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Zahra Amani Official Blog