Feb 26, 2014

FADHILAT MENCIUM ISTERI

nurul ain | Wednesday, February 26, 2014 | 0Comments |
Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sebagai satu perkara yang baik, bahkan dapat memberikan pahala ...kepada suami.
Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yang gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dengan keriangan. Dilihat kepada Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW dikala bersama Isteri.
Tindakan Nabi itu tidak pernah diabaikan, hatta dalam bulan ramadhan sekalipun. Aisyah R.Ha ada meriwayatkan hadis:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُقَبِّلُ فِي رَمَضَانَ وَهُوَ صَائِمٌ

Maksudnya;
“Rasulullah SAW sentiasa mencium aku dalam bulan Ramadhan, ketika itu Baginda SAW sedang berpuasa”
Hadis ini amat nyata lagi jelas, Nabi SAW tetap juga memberikan kasih sayang baginda kepada isteri tanpa mengira waktu.

Suami pula harus sedar yang dirinya juga harus berada dalam keadaan yang selesa dan wangi setiap kali hendak mencium isteri. Tabiat suka mencium isteri janganlah di pandang ringan, kerana Nabi juga mengamalkannya.


Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Tips untuk Kawal pemakanan?

nurul ain | Wednesday, February 26, 2014 | 0Comments |
Selamat Pagi Semua..
Mahu sedikit Tips untuk Kawal pemakanan?

Sama-sama kita menjaga pemakanan agar kita sentiasa sihat.

Tips Elakkan Makan Secara Berlebihan yang menarik dan boleh anda amalkan.




Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 22, 2014

COKLAT vs LELAKI

nurul ain | Saturday, February 22, 2014 | 0Comments |

COKLAT boleh menurunkan risiko strok pada lelaki.



Kebiasaanyan, coklat amat disukai oleh kaum wanita berbanding kaum lelaki, coklat juga mempunyai nutrisi yang baik untuk kesihatan lelaki.

Satu kajian menyatakan nutirisi dalam coklat boleh menurunkan risiko peyakit strok pada lelaki.

Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik di Sweden ini yang telah diterbitkan dalam satu jurnal neurologi, yang mana ia membabitkan kajian lebih sedekad terhadap lebih 37,000 lelaki yang gemar makan coklat.

Sukatan coklat yang dimakan lelaki terbabit dalam kajian itu adalah bersamaan dengan satu pertiga cawan yang dipenuhi dengan cip coklat.

Dengan pengambilan kerap pada sukatan sebanyak itu telah mengurangkan 17% risiko diserang strok berbanding lelaki yang langsung tidak makan coklat.

Dikatakan juga lelaki yang makan sebanyak 63gm coklat selama seminggu boleh mengurangkan risiko penyakit strok sehingga 19%.

Kandungan flavonoid yang tinggi dapat melindungi dapat melindungi kerosakan sel badan,
menurunkan tekanan darah tinggi, strok dan jantung. Walau bagaimanapun dark chocolate adalah paling kaya nutrisi berbanding milk chocolate atau white chocolate.


Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Kaitan Resdung & Migrain

nurul ain | Saturday, February 22, 2014 | 0Comments |



Sesetengah orang yang menghidap migrain turut mempunyai simptom yang sama seperti resdung misalnya hidung tersumbat atau mata berair. Satu kajian secara besar-besaran mendapati, hampir 90% orang yang mengadu sakit kepala resdung, turut menghidap migrain. Kajian ini telah diasaskan oleh GlaxoSmithKline, syarikat yang menghasilkan ubat migrain. Oleh itu berwaspadalah jika anda kerap merasa sakit kepala ketika resdung menyerang. Ia mungkin juga petanda migrain.
Migrain memang sukar untuk pulih. Namun apabila kita dapat mengenalpasti dan mengelakkan migrain dalam keadaan tertentu, anda boleh mengurangkan penderitaan akibat migrain. Langkah2 pencegahan ini mungkin dapat membantu anda..

9 Langkah Cegah Migrain

1. Simpan Diari Sakit Kepala
2. Kawal Pendedahan Terhadap Rangsangan
3. Beri Perhatian kepada Pemilihan Makanan
4. Hormon memainkan Peranan Besar dalam Migrain
5. Tidur pada Waktu yang Tetap
6. Ambil Ubat-ubatan sebagai Pencegah
7. Beri Perhatian kepada Laporan Cuaca
8. Elakkan Tekanan
9. Senaman dan Lain-lain


Info
'Suplemen harian boleh membantu mengurangkan kebarangkalian dan kekerapan migrain.Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan 400mg riboflavin sehari boleh membantu mengelakkan migrain.

ATAU

Dapatkan Set Migrain dan Set Resdung dari Shaklee...





Bagaimana nak order??
Just --> PM admin ZAHRA Vita Shoppe or
--> call/sms/whatsapp @ 0162731271

PLACE YOUR ORDER NOW.


Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 21, 2014

Omega Guard Shaklee

nurul ain | Friday, February 21, 2014 | 0Comments |

Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee
1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair  sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik. 

3. Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari 
    ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee
1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah ( darah tinggi )
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout


Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?

1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus



Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

It's all about diving....Scuba Station

nurul ain | Friday, February 21, 2014 | 0Comments |

Assalammualaikum...

Happy saturday u'olls...Hari ni admin spend time kat Scuba Station Resources..yang terletak di Plaza Glomac, Kelana Jaya. Kat sini u'olls boleh dapatkan produk dan services mcm diving equipment, diving courses, diving trip, underwater camera n mcm2 lagi.. Ofkos ada diskaun plak tu...Kalau nak amik lesen diving pn boleh register kat sini...

Scuba Station Resources


 Hi!!Saya di sini..



Diving aksesori mcm mask, snorkel, fin, boots & socks, rash guard dan macam2 lagi ada kat Scuba Station ni...

  


 
Muslimah swimming suit & Wetsuit

Ni address kalau u'olls nak datang cari equipment diving kat sini ye... (",)


SCUBA STATION RESOURCES (SA0234123-D)
A-07-02, Plaza Glomac 
No.6, Jalan SS 7/19, Kelana Jaya
47301 Petaling Jaya, Selangor.
Tel: 603-78860809 
Fax: 603-78830192
Website: www.scubastation.com.my
Email: info@scubastation.com.my

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 15, 2014

Kurus dan Langsing dengan ESP Shaklee

nurul ain | Saturday, February 15, 2014 | 0Comments |
Kita sudah sedia maklum yang ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia. Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil soya, kita dapat langsing dan kuruskan badan. Tapi kenapa?




✔ Susu soya mengandungi nutrisi terbaik dari protein dan karbohidrat. Ia menjadi alternatif bagi mereka yang mempunyai alahan laktosa. Dikatakan 200ml susu soya mengandungi lebih 8g protein dan nutrisi lain seperti vitamin A, D, B1, B2 dan kalsium
✔ Susu soya juga mengandungi karbohidrat kompleks yang menghasilkan indek glikemia yang rendah dan sangat sesuai untuk diet
✔ Selain itu pengambilan susu soya secara teratur akan membantu anda merasa kenyang lebih lama kerana kandungan seratnya yang tinggi
Jadi sangat sesuailah ESP Shaklee untuk kurus dan Langsing! Kerana ianya dibuat dari protein tumbuh-tumbuhan yang berkualiti tinggi. Satu-satunya kandungan di dalam ESP hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik). Kacang soya ini diproses dibawah suhu yang rendah. Info menarik, setiap 1 kg ESP adalah dari 30 kg kacang soya. ESP sangat terkenal sebagai ‘energy booster’ atau pemangkin tenaga, tenaga yang dihasilkan dapat bertahan berjam-jam lamanya.


Kenapa ESP Shaklee sesuai untuk orang yang ingin menurunkan berat badan?
 
 
❥ Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
❥ Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
❥ Protein soya memperlahan aliran makanan dalam usus yg menjadikan kita berasa kenyang dengan lebih lama dan kurang makan
❥ Protein soya mempunyai INDEKS GLISEMIK yang rendah, Makanan yg mempunyai nilai GI yg rendah akan membebaskan glukosa dgn perlahan-lahan dan akan meningkatkan glukosa dan hormon insulin secara berperingkat berbeza dgn makanan yg tinggi karbo yg meningkatkan glukosa dalam badan dgn pantas menyebabkan lebihan glukosa ini ditukar menjadi lemak
❥ Protein soya adalah satu-satunya tumbuhan yang mempunya 9 jenis asid amino yg lengkap untuk keperluan tubuh kita, Ia juga tiada kolestrol, rendah lemak dan kalori
Badan bekerja lebih kuat untuk mencernakan protein berbanding karbohidrat dan lemak dan secara tidak langsung meningkatkan metabolisma tubuh


Masih keliru bagaimana ESP Shaklee dapat membantu anda untuk Kurus dan Langsing ?
 
 
Berikut adalah diantara kandungan ESP Shaklee, jadi saya akan terangkan serba sedikit manfaat yang terkandung dalam ESP Shaklee dan bagaimana anda boleh kurus & Langsing dengan ESP Shaklee.



Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Adakah SHAKLEE dapat membantu anda merawati masalah keputihan?

nurul ain | Saturday, February 15, 2014 | 0Comments |



Masalah keputihan Wanita merupakan masalah kesihatan yang sering dialami  oleh kebanyakkan wanita. Namun begitu, tidak banyak wanita yang tahu tentang keputihan dan menganggap bahawa keputihan adalah perkara biasa dan tidak berbahaya.Wanita wajib mengetahui tentang keputihan kerana kemungkinan keputihan ini akan menyebabkan kesan negatif kepada kesihatan wanita.


Ciri-ciri keputihan:
Keputihan Fisiologis
  • Merupakan keputihan normal
  • Cairan berwarna jenis
  • Cairan tidak meleket
  • Tidak berbau
  • Tidak gatal
  • Jumlah cairan yang keluar adalah sedikit
Keputihan Patologis
  • Cairannya kental
  • Berwarna putih susu, kuning dan kehijauan
  • Cairannya meleket
  • Berbau
  • Menyebabkan kegatalan pada vagina
  • Jumlah cairan banyak dan meninggalkan kesan pada pakain dalam
Punca keputihan adalah:
  • Wanita tidak menjaga kebersihan di sekitar vagina. Jika kebersihan vagina tidak dijaga dengan baik  akan menyebabkan pelbagai penyakit salah satunya adalah keputihan. Hal ini akan menyebabkan kelembapan vagina mengalami pentingkatan  dan akan menyebabkan vagina boleh diserang oleh bateria patogen.
  • Stress. Semua organ tubuh kita di pengaruhi dan dikawal oleh otak, ketika reseptor otak mengalami keadaan stress akan menyebabkan terjadinya perubahan  keseimbangan hormon-hormon tubuh dan boleh dan hal ini akan menimbulkan keputihan.
  • Pengunaan Ubat-ubatan. Pengunaan ubat antibiotik dalam jangka masa yang lama akan menyebabkan sistem imunasi pada tubuh wanita  dengan ubat antibiotik biasanya akan menimbulkan masalah keputihan.
  • Kulat, parasit, bateria dan virus. Kulat Monilia mempunyai ciri-ciri warna putih susu, cairan pekat, sangat berbau, dan berasa gatal di sekitar vagina. Hal ini menyebabkan vagina akan mengalami radang dan kemerahan.
Cara mengatasi keputihan adalah:
  • Hindari pengunaan sabun atau pembersih vagina yang mengadungi bahan kimia kerana kimia boleh mengubah keasidan normal sehingga dapat menimbulkan pelbagai kesan.
  • Gunakan air yang bersih untuk membasuh dan membilas vagina setelah selesai membuang air.
  • Hindari penggunaan seluar dalam yang ketat kerana boleh menganggu pengaliran udara masuk.
  • Kurangkan pengambilan minuman dan makanan yang banyak gula, beralkohol, seperti soft drink kerana akan menyebabkan pembiakkan Kilat Candida.
  • Mestilah memgambil makan yang mengadungi nutrisi yang lengkap.
  • Hindari pengunaan patyliner yang berbau wangi.
  • Hindari stress.
Penyelesai masalah ini ialah dengan pengambil Alfalfa Complex sebagai suplemen tambahan kerana Alfalafa Complex merupakan  ”Raja Segala Tumbuhan” dan sebagai anti-bakteria & anti-viral.Disamping itu boleh menurunkan tekanan darah dan tahap kolestrol. Alfalfa Complex juga turut membantu dalam mengatasi masalah keputihan, masalah kencing tidak lawas, sembelit, alahan, masalah penghadaman dan mencegah atritis.





Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 13, 2014

Adab Mandikan Bayi Baru Lahir

nurul ain | Thursday, February 13, 2014 | 0Comments |
Memandikan bayi adalah perkara yang begitu penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa bayi tersebut. Kebanyakkan ibu bapa suka menggunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi jangan terus masukkan badan bayi ke dalam tab mandi. Anda perlu cucikan dahulu kemaluan bayi depan dan belakang dengan menggunakan air mengalir supaya apabila masukkan bayi ke dalam tab mandi air di dalam tab mandi tersebut tidak menjadi air najis, kesan daripada kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.
Ibu bapa mestilah memainkan peranan penting untuk mandikan bayi mereka iaitu ketika bayi berusia sehari sehingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik. Ibu bapa juga mestilah mengetahui adap mandikan bayi mereka.




Antara adap-adap mandikan bayi baru lahir adalah seperti berikut:
  1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Kemudian gunakan air yang suam.
  2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakang bayi secara perlahan-lahan kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik kebahagian punggung bayi.
  3. Belaian dan gosokkan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Hal ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.
  4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan supaya air tidak mengalir masuk ke lubang telinga bayi. Semasa menyiram air di belakang kepala ke bahagian dahi , tangan digunakan untuk menggosok dahi bayi.
  5. Sebaiknya teruskan memandi bayi dilakukan oleh bapa. Sambil mandikan bayi hati berzikir “Ya Latif” “Ya Hadi”
  6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana hal ini boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembab seterusnya boleh meyebabkan bayi selesema atau terkena jangkitan kuman.
  7. Siraman yang terakhir dilakukan di atas dada bayi hingga ke bawah. Anda tidak digalakkan menyapu sabun di bahagian depan tubuh bayi kerana bimbang ar sabun akan menyebabkan bahagian pusatnya lembab dan seterusnya melambatkan proses “gugur” tali pusat.
  8. Selepas selesai mandi , lapkan seluruh badan bayi dengan mengunakan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala. Sekiranya anda lewat mengelap bahagian kepala akan menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah dan boleh menyebabkan paru-paru bayi menjadi lemah.
     

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Tips Melatih Anak Mengunakan Tandas

nurul ain | Thursday, February 13, 2014 | 0Comments |



Latih anak ke tandas merupakan sesuatu yang amat mencabar bagi ibu bapa dan kanak-kanak . Hal ini memerlukan teknik dan panduan yang betul serta mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Namun begitu ada sesetengah ibu bapa telah berputus asa apabila usaha mereka untuk melatih anak mereka ke tandas sia-sia. Oleh itu saya ingin mengkongsikan sedikit tips melatih anak-anak mengunakan tandas. tips-tips itu ialah:
  1. Belikan tempat duduk yang berfungsi seperti tandas mini sebagai latihan permulahan untuk anak anda.
  2. Ibu bapa tidak boleh memaksa anak menggunakan tandas selagi anak belum bersedia.
  3. Galakkan anak menggunakan tandas mini mereka
  4. Latihan ke tandas boleh dimulakan ketika usia anak dua tahun tetapi ia berfungsi untuk menggalakkan tabiat menggunakan tandas berbanding dengan pakai lampin
  5. Kenal pasti tanda yang menunjukkan anak sudah bersedia ke tandas misalnya mereka tahu bila lampin basah atau kotor. Mereka juga akan memberitahu ibu bapa apabila mereka membuang air besar atau kecil. Malah kansk-kanak yang memberi tanda bersedia ke tandas akan memaklumkan terlebih dahulu kepada ibu bapa apabila mereka rasa hendak membuang air kecil atau besar.
  6. Jika mereka masih belum bersedia, ibu bapa perlu memantau kerana mereka mungkin terjatuh ketika melakukunya.
  7. Letakkan tandas mini anak di kawasan yang mudah dilihatnya dan terangkan fungsi tandas tadi kepada anak.
  8. Jika anak anda sering membuang air besar pada masa yang sama setiap hari, anda boleh mendidiknya untuk terus ke tandas pada masa berkenaan.
  9. Sekiranya anak meragam dan tidak mahu menggunakan tandas mini mereka, jangan memaksa mereka sebaliknya tunggu beberapa minggu lagi sebelum mencuba.
  10. Jangan menunjukkan rasa marah sekiranya anak mengotorkan kawasan tandas mini kerana mereka masih belum pandai menggunakannya. Sikap yang tenang dan terus bersabar menunjukkan cara yang betul akan membuatkan anak menjadi lebih yakin menggunakan tandas dengan baik pada masa akan datang.
  11. Apabila anak berjaya menggunakan tandas mini mereka, ibu bapa harus memuji dan membuatkan anak gembira kerana anak-anak kecil akan berasa bangga apabila mereka berjaya dalam sesuatu percubaan.
  12. Tiba masanya, ibu bapa tidak perlu memberi tunjuk ajar sebaliknya anak-anak akan menggunakan sahaja tandas mini apabila ia rasa perlu menggunakannya

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Teknik & Posisi "Breastfeeding"

nurul ain | Thursday, February 13, 2014 | 0Comments |


Menanti kehadiran bayi adalah suatu pengalaman yang indah bagi pasangan suami isteri yang inginkan zuriat. Banyak perkara yang perlu dilakukan pada waktu ini seperti menyediakan barangan keperluan untuk bayi dan anda serta memikirkan nama untuk bayi yang akan dilahirkan. Tidak ketinggalan juga anda perlu memikirkan tentang cara penyusuan terbaik untuk bakal bayi anda. Selain itu anda juga perlu tahu penyusuan bayi dengan susu anda sendiri banyak memberi faedah kepada anda dan bayi.
 
Disamping itu juga ibu perlu tahu tentang teknik penyusuan susu ibu yang betul sebelum ibu menyusukan bayi mereka. Hal ini adalah penting untuk keselesaan ibu dan bayi. Berikut merupakan teknik penyusuan susu ibu:
 
 
Kedudukan badan
  • Pastikan anda berasa selesa apabila bayi anda didukung dengan baik. Anda boleh duduk bersandar di atas katil ataupun kerusi dengan kepala bayi berda di atas lengan anda.
  • Anda dilarang bersandar jauh daripada bayi anda sehinggakan bayi anda sukar untuk mencapai nipple untuk menyusu dan anda tidak boleh terlalu bongkok sehingga terlalu rapat dengan bayi anda.
  • Gunakan bantal / kusyen untuk bersandar atau merehatkan kaki bagi menyokong anda dan bayi semasa penyusuan.
 
Cara mendukung bayi
  • Kepala, tengkuk dan tubuh bayi mestilah berada dalam keadaan selari.
  • Muka bayi menghadap payudara, hidung bayi bertentangan dengan puting payudara anda.
  • Bayi mestilah berada rapat dengan ibu , punggung, kepala dan bahu bayi mestilah diampu dengan ibu.
 
Cara memegang payudara
  • Cara yang betul untuk memegang payudara adalah dalam pengangan “C” iaitu ibu jari di atas puting payudara dan jari lain di bawah puting payudara.
  • Cara yang salah iaitu ibu jari dan jari terlunjuk berada di atas putung payudara manakala jari yang lain berada di bawah puting payudara.
 
Cara penyusuan
  • Sentuh bibir bayi dan biarkan mulut bayi terbuka luas
  • Gerakkan badan bayi ke arah payudara
  • Pastikan bayi mengambil lebih kawasan hitam payudara (areola)
  • Pastikan bayi melekap dengan betul dan ampu sedikit payudara
 
Selain itu juga para ibu mestilah mengetahui posisi penyusuan bayi yang betul. Berikut merupakan posisi penyusuan bayi yang anda perlu tahu:
 
 
Posisi dakapan
  • Breastfeeding-positions-Cradle-holdIbu berada dalam keadaan duduk dan badan bayi disokong lengan dan kaki bayi di balut longar.
  • Ibu memangku dan memengang kepala bayi.
  • Pastikan ruang mencukupi tanpa membongkok kepala ibu kehadapan untuk menyusukan bayi.




Posisi baring
  • Bayi duduk dihadapan ibu yang sedang baring mengiring. Seluruh badan bayi melekap dengan badan ibunya.
 
 
 
Posisi beralih payudara
  • Bayi dipangku sepanjang lengan ibu dan ibu boleh menukar pegangan bayi dengan beralih payudara dan ibu juga perlu mengawal kedudukan kepala bayi tersebut.
 
 
 
Posisi football hold
  • Posisi ini memerlukan ibu memangku bayi dengan lengannya hal ini bermakna muka dan kepala bayi menghadap payudara.
 
 
 
Sekiranya anda menyusukan bayi anda dengan cara yang betul bayi anda akan:
  • Mulut bayi terbuka luas
  • Dagu bayi menyetuh payudara
  • Bibir bawah bayi melekup keluar
  • Bayi boleh bernafas
  • Bayi akan mengisap susu secara perlahan
  • Ibu boleh mendengar bunyi bayi menelan susu

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 12, 2014

DEMAM DENGGI vs KETAM

nurul ain | Wednesday, February 12, 2014 | 1Comments |
Assalamualaikum w.b.t.

Entry kali ni ain nk story pasal ketam…pasal demam denggi…angkara si NYAMUK..Sekarang ni banyak kes ttg denggi..

Menurut sumber daripada Sinar Harian, 6 kematian telah dilaporkan akibat serangan denggi dalam dua minggu pada awal tahun 2014. Difahamkan juga, sejumlah 1,946 kes demam denggi dilaporkan seluruh Negara dalam tempoh 5 hingga 12 Januari, meningkat 907 kes (87.3 peratus) berbanding 1,039 kes pada minggu sebelumnya.

Huhhh!!, boleh tahan ye serangan demam denggi kali ini. Tahukah anda, ketam didakwa dapat membantu dalam proses pemulihan daripada denggi ini? Biasanya kita tau ketam ni masak gulai…tapi yang pastinya ain memang tak suka langsung dgn ketam...tak boleh langsung baunya..inikan nak makan…langsung la tak pandai nk makannya..hihi.

Bila demam denggi je mesti kena makan sup ketam… makan sup ketam je mesti demam denggi …  Ketam punyai pelbagai khasiat. Ia mujarab untuk merawat demam denggi untuk tujuan meningkatkan kadar platelet darah secara cepat dalam badan.

Pesakit demam denggi biasanya akan mengalami penurunan kadar platelet yang mendadak dalam tempoh beberapa hari dijangkiti virus ini. Dan menurut pembacaan, ada beberapa kajian yang mengatakan ketam ni mengandungi protein tinggi yang dapat membantu membina semula platelet darah yang hilang akibat serangan virus denggi.

Walaubagaimanapun, uólls kena jumpa en. DR. klu demam berpanjangan…Langkah berjaga-jaga k.. JJJJ

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Feb 10, 2014

Adakah Jantung kita OK???

nurul ain | Monday, February 10, 2014 | 0Comments |
Kelebihan dan Kebaikan CoQ10Ramai yang belum mengetahui keperluan CoQ10 kepada fungsi tubuh badan kita. Enzim yang boleh dihasilkan oleh badan ini sebenarnya banyak manfaatnya. Kebanyakan kajian mengenai kelebihan dan kebaikan CoQ10 telah memberi tumpuan kepada kesihatan jantung , namun terdapat kajian yang menekankan kelebihan dan kebaikan CoQ10 kepada kesihatan tubuh badan yang lain.

1. Merawat penyakit mitokondria

CoQ10 digunakan untuk merawat penyakit mitokondria. Walaupun jarang berlaku, pesakit yang tidak mampu menghasilkan cukup CoQ10 boleh mengalami penyakit mitokondria dan penyakit metabolik lain. Kandungan CoQ10 yang diperlukan perlu ditetapkan oleh doktor untuk mengelakkan masalah lebih serius seperti masalah penglihatan dan pendengaran, masalah pembelajaran, jantung, hati dan penyakit buah pinggang , penyakit pernafasan dan banyak lagi.

2. Menggalakkan kesihatan Jantung

Banyak bukti menunjukkan mereka yang mempunyai kegagalan jantung mengalami kekurangan CoQ10 dan kepekatan plasma CoQ10 dalam darah adalah penentu jangka hayat akibat kegagalan jantung. Pengoksidaan LDL dipercayai adalah penyebab utama serangan jantung dan strok dan ubiquinol (satu bentuk Koenzim Q10, CoQ10 ) dalam LDL manusia memberikan perlindungan terhadap proses pengoksidaan , melindungi jantung yang sihat.

3. Mencegah Migrain

Pada tahun 2002, satu kajian mendapati 61% daripada pesakit yang mengambil Koenzim Q10(CoQ10) sebagai pencegahan migrain dilaporkan kurang diserang migrain sebanyak 50% dalam tempoh tiga bulan kajian . Hanya 15mg dos sehari adalah mencukupi untuk memastikan pengurangan yang ketara dalam masalah migrain dan sakit kepala.

4. Meningkatkan Tenaga

Kajian telah menunjukkan CoQ10 banyak membantu kepada mereka yang mengalami sindrom keletihan kronik. Ini kerana keletihan yang kronik merupakan gejala kegagalan mitokondria , CoQ10 membekalkan tenaga yang diperlukan untuk mitokondria dan fungsi tubuh.

5. Merendahkan Tekanan Darah

Ujian klinikal pada tahun 2007 mendapati bahawa CoQ10 adalah sama seperti ubat-ubatan tradisional dalam merawat tekanan darah. Ia merendahkan tekanan darah tanpa kesan sampingan yang merosakkan seperti ubatan moden yang lain.

6. Mengurangkan keradangan

Kajian pertama mengenainya dilaporkan pada tahun 2004 dan disiarkan dalam majalah Lancet ,di mana satu kajian menunjukkan bahawa apabila digabungkan dengan vitamin E semulajadi , Koenzim Q10 atau CoQ10 boleh mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif - dua elemen penting dalam perkembangan dan pembangunan penyakit vaskular.

7. Memperlahankan perkembangan penyakit Parkinson

Kajian tentang keberkesanan CoQ10 bakal menjadi satu kejayaan perubatan utama pada masa akan datang , di mana kajian pada tahun 2002 ke atas pesakit Parkinson yang mengambil 1400mg CoQ10 harian mendapati CoQ10 memperlahankan perkembangan penyakit sebanyak 44 %. Fasa 3 kajian ini dibuat pada tahun 2011. Hasil dari kajian ini mungkin membantu merawat pesakit Parkinson di peringkat awal.


8. Untuk pesakit yang akan menjalani pemindahan jantung

Satu lagi kelebihan CoQ10 adalah ia boleh meningkatkan kesihatan keseluruhan pesakit dalam persediaan untuk pemindahan jantung. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2004 mendapati, dengan membekalkan CoQ10 kepada pesakit pemindahan jantung, ia membawa kepada peningkatan yang ketara terhadap kefungsian, simptom dan kualiti hidup.

sumber: http://www.vitguide.com/coq10-benefits/

 
Tanda-tanda awal serangan jantung
 
 

 
Menyedari bahaya serangan penyakit jantung, Shaklee menawarkan produk terbaru untuk kesihatan jantung anda iaitu CoQHealth Plus. Hanya satu kapsul untuk sehari.
 
 
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee:


SMS/ WhatsApp/ Call 016-273 1271 (Nurul Ain)

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Anak anda pengidap G6PD???

nurul ain | Monday, February 10, 2014 | 0Comments |
Apa itu G6PD??
 
 
‘GLUCOSE 6 Phosphate Dehydrogenase deficiency’ atau lebih dikenali sebagai G6PD adalah sejenis penyakit yang kerap berlaku. Dianggarkan 400 juta penduduk dunia mengalami masalah itu. G6PD sejenis penyakit yang dikaitkan dengan kromosom X, justeru masalah ini lazimnya berlaku kepada lelaki.

 
Dalam kes G6PD, enzim penting untuk melindungi sel darah merah pecah disebabkan proses oksidasi (proses menghasilkan oksigen dengan menggabungkan oksigen atau menyingkirkan hidrogen).

 
Justeru, kekurangan enzim berkenaan menyebabkan sel darah merah mudah pecah. Tahap keseriusan penyakit G6PD ini bergantung kepada tahap kekurangan enzim itu.

 
Ubat-ubatan yang boleh menghasilkan homolisis adalah seperti di bawah ini.

 
Anagelsik & Antipiretik :-
Asetanilid
Asid Asetilsalisilik
Aminopirina
Antipirina
Fenasetin

 
Antimalaria:-
Klorokuina
Pamakuina
Pentakuina
Plasmokuina
Primakuina
Kuinakrina
Kuinina
Kuinosida

 
Nitrofuran:-
Furaltadon
Furazolidon
Nitrofurantoin
Nitrofurazon

 
Sulfonamida:-
Asetilsulfanilamida
Sulfisoksazola
Sulfametlsipiridina
Sulfapiridina
Sulfatiazola

 
Sulfon:-
Dapson (DDS)
Sulfokson

 
Ubat Lain:-
Dimerkaporl
Metilena Biru
Asid Nalidiksik
Orinase
Asid Para-aminosalisili (PAS)
Fenilhidrazina
Kuinidina
Vitamin K

 
Makanan Yang Mudah Menyebabkan Homolisis:-
Kacang Parang (Fava Bean)

 
Lain-Lain:-
Ubat Herba Chuan Lin
Ubat Herba Ngau Wong
Ubat Gegat (bayi dilarang memakai pakaian yang terdedah kepada ubat gegat atau menghidu ubat gegat)

 
Bagaimana masalah ini dikesan?

 
Penyakit ini dapat dikesan melalui ujian darah sebaik saja seorang bayi itu dilahirkan. Ujian darah itu akan mengesan keberkesanan enzim berkenaan. Melakukan ujian darah sebaik saja dilahirkan sudah diamalkan di Malaysia sejak sekian lama. Ini kerana masalah G6PD kerap berlaku di Malaysia dan boleh menyebabkan masalah di kalangan bayi baru lahir.

 
Antara masalah yang mungkin timbul di kalangan bayi baru lahir adalah jaundis. Disebabkan kekurangan enzim itu, sel darah merah bayi mudah pecah. Ini menghasilkan kandungan bilirubin yang tinggi.
Kandungan bilirubin yang terlalu tinggi boleh menyebabkan keadaan toksik kepada otak. Jika tidak diubati boleh menyebabkan kecacatan kepada bayi.

 
Oleh kerana kemungkinan masalah besar yang mungkin timbul kepada bayi yang mengalami G6PD, kebanyakan institusi perubatan akan menahan bayi berkenaan di wad sekurang-kurangnya lima hari sebelum dibenarkan pulang.

 
Selain itu, bayi G6PD ini juga boleh berhadapan keadaan dinamakan “acute hemolysis”, iaitu keadaan wujudnya sel darah merah pecah pada kuantiti terlalu banyak. Ini menyebabkan bayi itu berasa penat dan kelihatan pucat dengan tiba tiba. Simptom lain yang mungkin dialami adalah sakit perut, jaundis, kencing bertukar berwarna gelap dan sakit pinggang.

 
Keadaan ini berlaku disebabkan jangkitan, memakan kacang parang jenis “fava beans” ataupun memakan ubatan yang boleh meninggikan proses oksidasi. Bukan semua jenis jangkitan akan menyebabkan masalah itu. Sebaliknya jangkitan yang selalu dikaitkan dengan acute hemolysis adalah jangkitan oleh bakteria.
Banyak ubat-ubatan yang tidak dapat diambil oleh mereka yang mengalami masalah G6PD. Senarai ubatan ini panjang dan apa yang perlu dilakukan adalah selalu memberitahu doktor yang merawat anak mengenai masalah anak anda yang mengalami G6PD. Ini dapat mengelakkan mereka menggunakan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan komplikasi.

Di antara ubat-ubatan yang boleh membawa komplikasi

 
Ubat-ubatan penyakit malaria dan antibiotik yang mengandungi kandungan sulfur. Selain daripada ubat, kacang parang jenis “fava beans “ juga boleh menyebabkan oksidasi sel darah merah. Selain itu juga komplikasi G6PD juga dikaitkan dengan penggunaan ubat serangga.

Rawatan

 
Cara rawatan yang utama adalah mengelakkan daripada perkara yang boleh menyebabkan acute hemolysis seperti yang dinyatakan di atas. Kadangkala sel darah merah yang pecah secara keterlaluan menyebabkan bayi itu pucat. Ini mungkin memerlukan pemindahan darah. Perlu diingatkan juga, masalah G6PD ini disebabkan kekurangan penghasilan enzim dan ini adalah masalah yang akan kekal buat selamanya.
 

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Kafein : Kesan Pada Penyerapan Vitamin

nurul ain | Monday, February 10, 2014 | 0Comments |
Kafein adalah sebahagian daripada hidangan sarapan pilihan ramai. Ramai juga yang mengambil vitamin setiap hari sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka. Namun, tidak ramai yang sedar bahawa mengambil vitamin dan secawan kopi atau teh pada masa yang sama boleh mengganggu penyerapan banyak nutrien yang diperlukan oleh badan.

Kalsium

Kafein menyebabkan kalsium dikumuhkan dalam air kencing dan najis. Bagi setiap 150 mg kafein yang diambil (satu cawan kopi) 5 mg kalsium hilang. Kesan ini berlaku walaupun selepas beberapa jam pengambilan kafein. Satu kajian kepada wanita putus haid mendapati bahawa mereka yang mengambil lebih daripada 300 mg kafein kehilangan lebih kalsium di tulang belakang berbanding wanita yang kurang mengambil kafein.

Kafein juga menghalang jumlah kalsium yang diserap melalui saluran usus dan mengurangkan jumlah yang disimpan oleh tulang. Kajian telah menunjukkan bahawa wanita dengan pengambilan kafein yang tinggi mengalami keretakan pinggul lebih daripada mereka yang mengelakkan kafein atau minuman dalam jumlah yang sederhana (1 - 2 cawan sehari).

Vitamin D

Kafein menghalang reseptor vitamin D, dengan menghadkan jumlah yang akan diserap. Kerana peranan vitamin D adalah penting dalam penyerapan dan penggunaan kalsium dalam membina tulang, ini juga boleh mengurangkan ketumpatan mineral tulang, menyebabkan peningkatan risiko untuk osteoporosis.

Zat Besi

Kafein mengganggu penyerapan zat besi ke dalam badan, yang merupakan sumber penting untuk penghasilan sel darah merah. Menurut
Nutrition Desk Reference, pengambilan kafein dan zat besi pada masa yang sama boleh mengurangkan penyerapan sehingga 80%. Mana-mana minuman yang mengandungi kafein perlu diasingkan daripada makanan yang mengandungi zat besi atau zat tambahan sekurang-kurangnya satu jam.

Vitamin B

Kafein mempunyai kesan diuretik ringan, iaitu meningkatkan pembuangan air kencing. Vitamin larut air, seperti vitamin B, boleh hilang akibat kehilangan cecair dalam badan. Di samping itu, ia mengganggu metabolisma beberapa vitamin B, seperti thiamine (vitamin B1). Namun begitu, kafein merangsang pengeluaran asid perut, yang sebenarnya membantu tubuh menyerap vitamin B12.

Vitamin dan Mineral lain

Kafein boleh mengurangkan penyerapan mangan, zink dan tembaga. Ia juga meningkatkan perkumuhan mineral seperti magnesium, kalium, natrium dan fosfat. Terdapat juga bukti bahawa kafein mengganggu vitamin A menjalankan fungsinya pada badan.

Sumber Kafein

Kopi dan teh adalah sumber kafein yang jelas . Walaupun ada penghasilan minuman nyah-kafein
(decaffeinated) juga sebenarnya mengandungi sedikit sisa kafein. Sumber-sumber lain termasuk minuman ringan, coklat, koko dan beberapa minuman tenaga. Sesetengah makanan tambahan dan ubat-ubatan, yang mempunyai kandungan ubat penahan sakit untuk sakit kepala, mengandungi kafein anhydrous, yang kering dan dalam bentuk serbuk. Makanan tambahan yang menggunakan bahan semulajadi yang dipanggil guarana, juga satu lagi bentuk kafein.

Satu cawan kopi atau teh hijau sehari tidak mungkin mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan anda secara keseluruhannya. Walau bagaimanapun, dalam kadar yang berlebihan, kafein boleh menyebabkan kekurangan nutrien yang boleh menjejaskan kesihatan dan kualiti hidup. Seperti kebanyakan faktor-faktor pemakanan, kesederhanaan dan keseimbangan adalah penting dalam pengambilan pemakanan yang optimum.
 

 

 

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

KAFEIN....Baik atau Buruk??

nurul ain | Monday, February 10, 2014 | 0Comments |
Berkenaan dengan tajuk entri kali ini. Saya memang penggemar kafein!. Teh, Nescafe dan kopi juga mempunyai kafein walaupun dalam jumlah yang berbeza. Tak kira pagi, petang atau malam, minuman harian saya sebelum ini adalah kafein. Hehe..Namun semenjak mengambil supplemen Shaklee saya sudah kurangkan kafein dalam pemakanan saya...Jaga kesihatan lah konon....hihi.
 
Apa itu kafein?
75% kafein yang digunakan datangnya dari kopi, sumber kafein yang lain datangnya daripada coklat, teh dan minuman bergas. Kafein ni bukannya nutrient, seperti vitamin dan mineral tetapi bahan kimia yang boleh di kelaskan sebagai dadah. Seperti dadah-dadah yang lain.Kebaikan dan keburukannya bergantung kepada pengguna. Tapi
 
 

Berapa banyak kafein yang akan memudaratkan kesihatan?
Seperti biasa, saya akan minum paling banyak pun dalam 3-4cawan sehari iaitu lebih kurang 300mg kafein. Jumlah ini tidak akan memudaratkan kesihatan. Badan kita akan menyingkirkan 20% per jam. Dos yang akan membunuh adalah sebanyak 10g kafein bersamaan dengan 100 cawan kopi dalam masa 4 jam! Jumlah kafein bergantung pada cara penyediaan nya. Mungkin kopi di Starbuck tidak sama dengan kopi di mamak! Berkenaan kafein bukan rasanya ya!
 
 
Mari kita lihat kebaikannya berdasarkan kajian.
 
1. Pengambilan kopi 6-8 cawan sehari akan mengurangkan risiko kencing manis sebanyak 54% pada lelaki dan 30% pada wanita.
 
2. Peminum kopi juga mempunyai 80% kurang risiko untuk mendapat penyakit Parkinson, 25% kurang risiko mendapat barah usus dan 80% kurang risiko mendapat kerosakan hati.
 
3. Kafein merangsang aktiviti otak untuk melupakan rasa letih, meransang aktiviti otot dan dapat meningkatkan keupayaan seorang athelit
 
4. Kajian di Brazil, mendapati bahawa kanak-kanak yang minum secawan kopi setiap hari dapat mencegah masalah kemurungan, menyebabkan lebih aktif dan mudah menerima pelajaran.
 
Antara kesan buruk jika meminum kopi secara berlebihan ialah, rasa berdebar-debar, menggigil/ketar tangan,meningkatkan paras kolesterol, gangguan tidur, tulang cepat reput.
 

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Zahra Amani Official Blog