Nov 5, 2014

IndekS GliSemiK

nurul ain | Wednesday, November 05, 2014 | 0Comments |
IndekS GliSemiK... Apa itu??

Pernahkah anda terfikir apa yg dimaksudkan dgn indeks glisemik (GI) dan kaitannya dgn berat badan ideal.. GI merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan. Makanan yg tergolong dlm GI rendah adalah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori GI tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

Contoh makanan yg tergolong dlm GI rendah : Sayur-sayuran spt brokoli, kobis, cendawan dan carrot. (rajin-rajin la mkn sayur yerr ><). Buah-buahan spt oren, epal, ceri, limau bali, pear,plum, grapes dan kiwi. Kekacang spt peanuts, walnuts. Cashews, dan soya bean. Lain-lain makanan spt ais krim low fat, karipap, sponge cake, kellogg’s special k, oatmeal, macaroni dan spaghetti.

Contoh makanan yg tergolong dlm GI sederhana : Nasi beras perang, capati, madu, biskut/roti kering, nasi lemak, nasi goreng, bihun/laksa tanpa kuah dan blueberry muffin. Buah-buahan spt mango, banana, papaya dan nenas. Lain-lain makanan spt corn, potato chips, wholemeal bread dan whole white bread.

Contoh makanan tergolong dlm GI tinggi : Roti putih, nasi putih, roti canai, bihun goreng, corn chip, macaroni goreng, labu, donat, waffles, broad beans, teh tarik, pau kari ayam, pretzels, kellogg’s cornflakes, biskut beras, glucose, tembikai, potato(baked, mashed, instant, french fries).

Pastikan anda mengambil lebih banyak makanan GI rendah dan sederhana dlm menu harian serta senaman secara berkala juga berhubung kait dlm proses mencapai berat badan IDEAL dan bukannya KURUS!!

Terima Kasih Sudi Singgah Zahra Amani Official Blog

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Zahra Amani Official Blog